Fårefolden

Med udsigt til Fredensborg Slot ligger grundejerforeningens fårefold, et område til gavn og glæde for lokale og besøgende. I sommerperioden går her græssende dyr til naturpleje, og om vinteren er folden en eftertragtet hundelegeplads. Når der er sne, er der desuden nogle små fine kælkebakker for de mindste børn.

Fårene

Vi har i sæsonen 2024 flere slags får. De syv små sorte og sortbrune får er ouessantfår, og de er alle beder dvs. kastrerede hanner. Læs mere om denne lille og sjældne race herunder. Fem af de store hvide er voksne blandingsfår, hovedsageligt af racen texel. Andre fem hvide, dem med blå mærkning på bagdelen, er lam fra januar. Disse er også blandingsfår af racerne texel og charolais. De tre store gråbrune er blandinger af svensk gotlænder og norsk spælsau, og de to store sorte er norsk spælsau. Der er i alt 22 får.

Det er ikke klappefår. Hvis fårene vil have kontakt med mennesker, så kommer de selv. Ellers må man nøjes med at nyde dem på afstand.

Fårene skal som udgangspunkt ikke fodres, da de dels har græs og dels får det foder de skal have af fåreholderen. Hvis man alligevel gerne vil gøre lidt godt for dem, kan man give dem små stykker gulerod eller æble. Undlad at give dem brød, da fårene risikerer at kløjs i det.

Ouessantfåret

Ouessantfåret, eller Bretagne-miniaturefåret som det også kaldes, er verdens mindste fårerace. Navnet er fransk og udtales [wisong]. Dyrene er kun ca. 50 cm høje, og vædderne har store, smukke horn, mens fårene ikke har horn. Enkelte kan dog have små hornknopper. Dyrene findes i farverne hvid, sort og brun.

For flere hundrede år siden blev nogle får bragt ud til den lille ø Ouessant, som ligger få sømil ud for Bretagnes kyst i Frankrig. Her var der ikke ret meget mad til fårene, så med tiden udviklede racen sig og blev et lille nøjsomt får.

Hunde i snor

Så længe der er får og andre græssende dyr i folden, skal hunde være i snor, hvis man vælger at gå ind i folden med dem. Det gælder uanset, at hunden er fredelig eller er hvalp, da det stresser fårene unødigt med hunde, der løber omkring.

Dette gælder naturligvis ikke fåreholders egne hyrdehunde, der er trænet i at hyrde får, eller hyrdehunde, der deltager i kurser i folden under fåreholders ledelse.

Arrangementer

I løbet af sæsonen vil der være forskellige arrangementer som klipning ad de små ouessantfår og opvisninger i hyrdning med trænede hyrdehunde. Under disse vil vi bede om, at man går uden om folden, hvis man skal til slotsparken. Arrangementerne vil blive annonceret her og på grundejerforeningens Facebook-side, ligesom der vil blive opsat skilte på klaplågerne om arrangementet.

Naturpleje

Naturpleje med dyr har to formål. Det ene er at bevare områdets særkende med en blanding af træer og store lysåbne områder. Folden ville uden dyrenes græsning med tiden springe i skov. Desuden æder fårene kæmpebjørneklo og hybenrose/rynket rose, der begge er invasive arter i den danske natur

Det andet formål er at søge at bevare og måske endda forbedre områdets biodiversitet til gavn for både planter og dyr som fugle, insekter og andet småkravl. Til dette formål ville det være bedre med kvæg eller heste, da de græsser mere ekstensivt – fårene tager mange urter, mosser og laver – eller at skifte dyreart fra år til år. Af praktiske grunde nøjes vi med får og af og til geder. Kvæg og heste stiller større krav til pleje og skal fx have et læskur, hvilket ikke er tilfældet med får.

Kontakt

Hvis man observerer et sygt eller halt dyr eller andet af relevans for dyrenes velfærd, er man velkommen til at henvende sig på denne mail: faareholder@fredensborgsoepark.dk